Днес прочетох интересна статия от блога на Стойне, където той дискутира върпос свързан с това дали някой трябва да стане предприемач и реших да напиша и своята позиция по този въпрос.

Въпросът бе: „Защо да ставам предприемач, след като печеля добре като служител?“

Не е ли актуален въпрос, лично аз се интересувам от темата, най-вече за възможна промяна която мога да допринеса в света, а не толкова за свободата и неограничените възможности. Вече съм минал през тази фаза на съзряване и знам, че не всичко което хората говорят и ти обещават за това какво е да си предприемач се сбъдва.

Нужни са много инвестиция, методически труд и малко късмет, за да успееш.

Аз самият менторвам стартиращи екипи за това какво е нужно да си избистрят бизнес идеята.

Ето го и моят отговор към текста на Стойне, линк към който можете да намерите тук: https://smartmoney.bg/zashto-da-stavam-predpriemach-sled-kato-dobre-pechelq-kato-slujitel/

Моят отговор за предприемачеството

Привет Стойне, 

Много хора като чуят думата предприемачи – асоциират тази дума с независимост, да бъдат собствени шефове, как няма никой друг да им казва какво да правят. Това е нещо което се набива от медии, от гурута които продават курсове и така нататък. Истината обаче е друга – свободата когато имаш собствен бизнес понякога е заблуда и илюзия! Това е причината хората които създават нещо да пропуснат основният факт, че те зависят от своите клиенти, освен ако не си дете на някой богаташ и можеш да си позволиш да не работиш докрая на живота си. Това е и причината много хора да се провалят в началото. А ако някой ми зададе въпроса дали да стана предприемач показва че все още не е наясно с фундаментите на правенето на бизнес.  

Каква е тъмната страна на предприемачеството: ходя по много международни конференции за предприемачи и виждам как хора имащи собствен бизнес изкарват малко пари с години, а инвестицията е голяма(най-вече от към време) и им се чудя дали всичко това си струва и кой в крайна сметка е робът, този който работи за компания и нещата са уредени или човека който се трепе от сутрин до вечер и едвам свързва двата края. Разбира се това не е действителността за всеки, но много гурута ще пробват да те убедят, че точно предприемачеството и единственият път “към свободата”. 

Аз самият съм интервюирал за мой екип, човек който в СВ,то си бе отбелязал като последна длъжност СЕО, и при него и компанията му нещата не са потръгнали, разбира се случва се, но това трябва да е и ясно на човек който поема по този път. 

Съгласен съм с това което си написал, важно е да ти харесва работата и да успяваш да издържаш теб и семейството ти! 

Share This