Новината за придобиването на фирмата за проектиране на микропроцесори ARM, ме накараха да се замисля за невидимия риск при развитието на продукти.

В предишни статии бях писал за стратегии за успешно развитие на продукти, както и какъв е фокуса на продуктовия мениджър.

Преди да продължим, нека адресираме големият проблем.


ARM е огромен актив

ARM има почти неограничен потенциал. Множество мобилни устройства използват нейната технология, за да задвижват сърцето на милиарди устройства – техният процесор.

Друг важен фактор, който трябва да се вземе предвид, е бъдещето. Както Apple, така и Microsoft имат план за въвеждане или ще въвеждат устройства задвижвани от дизайните на ARM процесори. И всички знаем, че Apple имат най-голямата пазарна капитализация в историята на борсата.

Това означава, че технологията на ARM, заедно с нейният текущ неутралитет са важни в световен мащаб.

Защо неутралитет?

ARM не произвеждат собствени чипове, а вместо това създава референтни дизайни. Тези проекти на процесори се използват от различни компании производители, за да произвеждат свои собствени продукти. Този бизнес модел премахва конфликта на интереси.


Пример с Google.

Google е де факто собственика на операционната система Android. Те печелят от реклами като основен бизнес модел, така че липсваше конфликт на интерес. Всичко беше наред, докато не купиха подразделението на Motorola и HTC. След това Google представи марката Pixel. Сега компанията се конкурира с други производители на мобилни телефони. В момента устройствата Google Pixel заемат пренебрежим дял от пазара, поради което никой от техните конкуренти, все още не е повдигнал обвинение в нелоялна конкуренция. Според статистиката на statscounter.com, техният текущ дял на пазара на Pixel е около 2,36%. Тук трябва да споменем Huawei, на които не е разрешено да използват американски технологии. Това ограничение ги принуди да създадат своя собствена операционна система.


Рискът за развитието на продукта, когато NVIDIA завърши придобиването

NVIDIA е производител на чипове за графични карти и в миналото е произвеждала и таблет, така нареченият NVIDIA Shield. Това означава, че производител на хардуерни чипове с доминиращо присъствие на пазара, вече има ключова технология, на която Apple и Microsoft ще разчитат.

Това поставя NVIDIA на ключово място в бъдеще, като в същото време много подразделения за разработване на продукти, трябва да се запитат какво означава това за тях. Ако продължат да използват тази технология, ще продължат ли да имат конкурентно предимство?

Има и други интересни въпроси.

Какво ще стане, ако NVIDIA реши да произвежда мобилни процесори? Как ще бъдат позиционирани Exynos и Qualcomm?


Имаше ли подобен риск за развитието на продукта в миналото?

Можем да се поучим от миналото и да го използваме за предсказване на бъдещето.

Мога да посоча още една голяма придобивка, която повлия на индустрията за добро или лошо. Придобиването на SUN Microsystems от Oracle. Ако не знаете, SUN притежаваше технологията Java и активно я развиваше. Java е платформено независим език за програмиране, който задвижва много съвременни корпоративни софтуерни решения.

Преди покупката на SUN, нейната Java технология се разпространяваше безплатно. След като Oracle пое контрола, едно от първите неща, които направиха, беше да заведат дело срещу Google за нарушаване на авторски права и патенти.


Управление на продукти и план Б

Когато разработваме продукти и ключови технологии не са под наш контрол, винаги трябва да имаме план Б.

Понеже, ако нямаме, невидимия риск при развитието на продукти може да ни застигне.

Да, това може да ни коства време и пари за развитие, но това, което научаваме от миналото е, че веднъж голям играч с ключови технологии бъде закупени, има основателна причина и в много случаи интереси, които стават известни на по-късен етап.

Може да не знаем какво ще бъде бъдещето на доставчиците на ARM, но едно е сигурно. Бъдещето на хардуера за разработване на мобилни продукти ще става по-динамичен и се надяваме да видим по-голяма конкуренция на идеи и иновации.

Какво е вашето мнение за покупката на ARM?

Моля, споделете го в коментарите по-долу!

Share This