Има един въпрос който ме глозга от много време.
Кое е по-важно в днешно време, рационалните доводи или емоцията? Иска ми се отговора да бъде рационалното. Понеже ако това е истина, тогава всички ние бихме взели по-добри решения. Или дори да бяхме взели лоши решения, щяхме да се получим от направените грешки. В дългосрочен вариант това щеше да доведе до правилни решения. Но дали е така?

КАКВО Е КРИПТО ВАЛУТА

Нека да погледнем един глобален феномен, крипто валутите. За тези които не са запознати. Крипто валутата е дигитална валута без физическа манифестация. Тоест няма как да я пипнем или помиришем като парите, златото и други благородни метали. Крипто валутата може да се идентифицира само ако човека който я притежава има достъп до интернет, докато физическата валута може да се обмени и/или използва без дори да имаш подобен достъп.

ОГРАНИЧЕНОСТ, НО ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ!

Друга разлика между крипто валутата и традиционната валута е ще докато зад втората има сложни механизми за регулация от страна на една или няколко държави и централни банки, крипто валутата е децентрализирана. Тя също така е ограничена в размер, в повечето случаи, тоест от нея има само определен брой в обръщение. За разлика от традиционните банки които могат да принтират повече пари при нужда.

КОЙ ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНАТА НА КРИПТО ВАЛУТАТА?

В традиционните валути, цената се определя от пазара. Всеки ден в зависимост от вноса, износа и други параметри цената се: вдига, смъква или остава същата. Като пример в Турция когато политическото положение беше променливо, тогава цената на турската лира рязко спадна понеже повечето инвеститори решиха да се преориентират в по-сигурни пазари.
При крипто валутата, нямаме подобни външни показатели. В момента единственото нещо което определя цената е вярата, че в дългосрочен вариант тази валута, поради нейната лимитираност, ще струва по-скъпо. Това важи в пълна сила за крипто валутата биткойн. Понеже притежателите на подобна валута са няколко милиона човека, тя е по-лесно да се манипулира и да има големи промени в нейната цена от спад с 50% до покачване с 80% за кратък период от време.

БЪДЕЩЕТО НА КРИПТО ВАЛУТАТА!

Който игра печели, който не играе не печели!

За съжаление, бъдещето не е биткойн. Този балон рано или късно ще се спука и много хора ще останат без пари или ще бъдат много богати. В момента няколко държави експериментират с техни собствени крипто валути. Това им позволява да контролират и наблюдават как паричните потоци се ползват. Това ще остане тенденция и за в бъдеще. До 20 години ще имаме няколко големи икономики които ще се ориентират от традиционният начин на разплащане към крипто валути. Но това все още няма да е този обединен свят в една валута. И причината е проста. Държавите все още не си вярват една на друга че пазара е честен и че могат да дадат суверенитета си на някоя централна и световна институция.

КАКВО МОЖЕМ ДА ВЗЕМЕМ КАТО ПОЛУКА

Ние вземаме повече емоционални решения от колкото рационални. Биткойна няма никаква реална стойност. Няма държава която да го използва за разплащане на внос или износ. В същото време в момента се търгува на до 10000 долара за биткойн. Това е така понеже малка група от хора са решили че това е цената му и че в бъдеще ще струва много повече.
Така че следващият път когато видите продукт който изглежда твърде скъп за това което предлага помислете внимателно, дали това не е емоционална покупка и преди да се подадете на страхът от изпускане на нещо ценно прегледайте рационално плюсовете и минусите.

Share This