Живея в Прага от няколко години. Нещата което ми харесва в този град са:

  • много е подреден
  • интернационален град е с огромен брой чужденци от различни краища на света.
  • градският транспорт е много точен
  • близко е до всички важни Европейски центрове

Нещо нормално за Прага е да се разходиш из централните квартали и да чуеш реч на италиански, английски и понякога дори и на чешки.

Кое е това нещо което липсва?

Нещо което не можеш да видиш много често, е добра българска кухня или български ресторант. 

Това е интересно да се отбележе, понеже ние имаме много добра кухня, която не отстъпва по нищо от световните, а в същото време сръбската скара или гръцките ресторанти са много по-представени из европа. Все още не мога да си обясни този феномен. Една от причините може да се корени в това, че държавата не прави достатъчно да промотира българският бранд. Това се надявам да се промени и дори наблюдавам тенденции в тази посока. Вече виждам все по-често, български магазини в Прага, както и българи които продават своята стока по фермерските пазари с гордо закичено българско знаме.

Ако сте в Прага от дълго време и бихте искали да отидете на български ресторант или да заведете свои колеги, както писах по-горе нямате чак толкова много възможности.

За щастие има едно отворено място което може да посетите. То се казва София и се намира на много централно място до площада Náměstí Míru, който е много централен площад в Прага 2. Улицата на която се намира са казва Americká 744/28, Praha 2

Едно от нещата които аз опитах когато го посетих последният път когато го посетих е боб чорбата и бях много приятно изненадан.

Ако го посетите скоро време, бих се радвал да пишете в коментарите кое ви е харесало и кое ястие бихте препоръчали.

Приятен апетит!

Share This