Какво е Business in Practice?

Това е еднодневна конференция организирана от студентската организация АИЕСЕК. В нея компании дават задания и предизвикателства на студенти, така наречените case studies. Студентите работят в групи за да решат въпросният казус.

Кой съм аз?

Александър Владимиров като студент.

Казвам се Александър Владимиров и съм 2 година студент в Технически Университет – София, специалност Телекомуникации. Аз обожавам технологиите и се занимавам с програмиране от 14 годишен.

Моята мотивация да се запиша

Алекс Владимиров участва в състезанието business in practice 2011 организирано от студентската организация AIESEC.

Като студент в инженерна специалност, нямаме толкова голяма възможност да се срещаме с компании или да презентираме пред колеги. Това до някъде го намирам като слабост в нашата среда, понеже по-напред в нашата кариера се очаква че ние ще сме способни да презентираме добре нашите идеи. Особенно ако искаме да се развием и да станем лидер на екип. 

Алекс Владимиров с колеги, дискутират проекта върху който работят.

Преди това състезание, аз бях взел участие в други състезание организирани за инженери и софтуерни специалисти където трябваше да програмираме и създадем решение на даден казус. Понеже обожавам програмирането и предизвикателствата това бе лесна задача за мен и за екипа в който бях подбран. След това предизвикателство исках да видя как други организации и университети организират подобен формат. В УНСС фокусът е икономика и аз вярвам в това, че всеки инженер, трябва да има и поне малко финансова грамотностно. 

Алекс Владимиров и екипа работят върху заданието.

Какво научих от това изживяване?

Алекс Владимиров с екипа, дискутират презентацията.

Нещо което оценявам като мое предимство бе членството ми в студентската организация BEST. Това е съкращение от Борд на Европейските Студенти по Технологии. В тази студентска организация, ние организираме различни събития за студенти като нас, както и кандидатстваме за международни курсове и състезание между студенти. Част от услугите които предоставяме на студентите от техническите университети са курсове за студенти, целящи да учвеличат техните познания по ралични теми и кариерни събития. Освен това ние контактуваме и с компании, с които си партнираме за отделните събития. Вярвам че, този ми опит, ми помогна в това предизвикателство.

Алекс Владимиров презентира проект пред много студенти.

Друго нещо което научих, е силата на екипа който е съставен от различни специалисти. Много е лесно да си заобиколен от хора, които „приличат на теб“, като група инженери, но много по-ползотворно е създаването на екип от различни специалисти, които могат да погледнат даден пробелем от различна гледна точка.

В същото време ние бяхме и голям екип и не винаги беше лесно да въвлечем всички в екипната работа. Това обикновенно е предизвикатество номет едно формиране на екип от непознати. В този случай нямахме много проблеми и една от причините бе, че всички бяхме там да се учим, да се забавляваме и да победим, разбира се.

Сработване с екипа.

Обновено, какво бих направил гледайки от няколко назад към това състезание.

Оценявам много участието ми в това и други състезание, като например BEST Engineering Competition. В днешно време студентите имат толкова много възможности да създадат контакти и връзки, както и да надградят техните умения като участват в подобни събития.

Бих посъветвал всички настоящи и бъдещи студенти да се възползват от подобни събития и да се запишат за участвие в тях.

По този натин те ще видят какви умения компаниите търсят в момента, ще могат да потърсят съвет за бъдещото си кариерно развитие или дори да си осигурят стаж.

Награждаване business in practice. С Алекс Владимиров.

Това което аз получих от участието си в Business in Practice бе още един шанс да решавам бизнес задачи и да се запозная с много нови хора и компании.

Алекс получава награда и отличие за неговата работа.

Ако искате да разберете повече за това събитие от позицията на компанията която го организира, може да посетите линка по-долу: http://baumitbulgaria.blogspot.com/2011/03/blog-post_22.html

Share This