Напоследък се нагледах на много „гурута“ по Facebook и се учудвам как пазарът в една малка страна като България може да има толкова много „специалисти“.

Като позитивен човек, искам да вярвам, че хората които искат да помогнат на други хора, дават най-доброто от себе си. Те наистина искат да помогнат, а в същото време обещанията които дават и начина по който те продават е от липса на подходяща среда която да ги научи на етика. Това също така ме кара да си мисля, че нашият пазар не е узрял за етични лидери по личностно развитие и бизнес.

Това което ще споделя е моята гледна точка, на човек който е ходил на десетки курсове по личностно развитие и след това е поел пътят като обучител и изнасящ лекции по лидерство, креативност, говорене пред публика и други теми.

Нека да започнем с историята на гурутата.

Те се налагат след падането на комунизма. Една от причините за това е че пазара не е регулиран и желанието да се реализират и да се забогатеят е голяма.

Те започват да обясняват как бързо и лесно можем да забогатеем, без бюджет без знание, те ще ни дадат всичко необходимо.

Много подобни фирми, групи и гурута се появиха.

Те използват хорските слабости, мечти и амбиции. Истории за времето на пирамидите съм чувал от моите родители и никога не съм си мислил, че аз самият ще се сблъскам с този проблем.

Как се сблъсках с гурутата

Аз имам и една лична история, как един приятел се запали по МЛМ маркетинг. Дори ме заведе и още няколко приятели на конференция на тази въпроса фирма.

На конференцията представиха, „революционен“ нов продукт на българският пазар. Той дава страхотна възможност на всеки да забогатее, без да те ограничава като таван на получавани възнаграждения. За много хора, свободата, да бъдеш собствен шеф и сигурността под формата на неограничено богатство са голям стимул който ги заслепява.

Това което трябваше да направиш, е само да им дадеш едни хиляди лева, тогава ставаш техен партньор и можеш да ползваш някаква карта за намаления която предлагаха. Ако искаш наистина да спечелиш, трябва да привлечеш други партньори. Тогава ти дават процент от парите които този партньор плаща, като входна такса в техният „невероятен“ бизнес и процеса се повтаря.

За да привлекат по-голям интерес на подобни конференции, организаторите награждават най-изявените си членове като ги удостояват с някоя страхотна  награда пред цялата публика и те самите държат речи как всичко е възможно в тази фирма. А и наградата не беше никак лоша, лимузина мерцедес. Подобни прояви само бетонират авторитета на подобна пирамида и действа. В същото време е човешко да завидиш на успеха на другите и да бъдеш заслепен от амбицията, че някой ден и ти ще бъдеш там.

Моят приятел бе много готин, умен, честен и образован човек, и знам че не би прецакал други хора, затова и до ден днешен не мога да си обясня, как подобни хора могат да вземат подобни ирационални решения.

За щастие за гурутата които искам да пиша тук, те не правят пирамиди, но ползват подобни тактики да продават безсмислени неща, като курсове на други хора.

Характеристики на едно гуру

Една от основните характеристики е липсата на етика. Те искат да продадат нещо на всяка цена, без значение на кого и защо. В същото време обещават, че даденият продукт ще реши всичките ни проблеми. Искаме да учим други хора, но не знаем как да започнем, те имат решение за нас. Искаме да направим успешна реклама във фейсбоок, те са изгърмяли хиляди левове и знаят вече как системата работи. За съжаление, подобни твърдения, особено в България, бих ги проучил много внимателно. Познавам едно „гуру“ което твърди навсякъде, че може да създаде активна общност от фейсбоок потребители, само че като погледнах активността в неговите групи бе пълна скръб. Остава въпроса дали бих дал парите си на подобен човек да ме учи? Ако мислим рационално отговора би бил не, но колко хора си задават въпроса дали това наистина е правилният човек за нас?

Другият проблем, който видях в България, бе на конференция рекламирана като най-голямата конференция за личностно развитие. Там продаваха „акции“ за университет, който дори не бе построен. А акциите бяха принтирани на един голям лист хартия. Познайте колко струват тези акции в момента? Нищо! Те нямат никакво покритие, отделно че не бяха регистрирани на борсата. Организаторите казваха на хората как те ще са част от нещо голямо в името на България, това е и друг червен флаг, ако някой гръмко твърди как всичко се прави в името на България, аз бих го проучил много добре преди да си правя изводите. Това пак е много голям етичен проблем в България. Този университет надали някога ще бъде построен и много хора се разделиха с по 1000 лева за тяхното патриотично удоволствие.

Другата характеристика, която прави едно гуру, гуру са промоциите и бонусите. При тях винаги далаверата е най-голяма. Ще ви продадат всичко което струва хиляди левове, но ако си го купите от тях, само тогава, като заявите моментално вашият интерес, ще получите невероятни промоции и отстъпки. Цената ще бъде 80 процента по-евтино, но не само това, ще имате поне 3 типа бонуси.

Няма значение, дали са брокери на знание или нещо друго, далаверата ви е в кърпа сигурна.

Заключение

Исках да напиша тази статия по темата отдавна, понеже съм много разочарован от пазара на услуги в България и като човек живеещ в чужбина и оптимист, все се надявам, че нещата ще станат малко по-добри. За съжаление ние първо трябва да се образоваме като народ и да изискваме повече от търговците, като опит, знания и умения, които наистина ни вършат работа, а не само вземат парите ни, прецакват ни, и ни карат да прецакаме другите.

Искам да вярвам, че някой от „гурутата“ които съм срещнал наистина могат да помогнат на хора, искат да го направят, а единственото нещо което им пречи са техните необосновано високи и високомерни твърдения, както и неправилното позициониране на техният продукт. За откровените мошеници и хора без никаква етика се надявам да има достатъчно място в затвора, за да могат да си получат заслуженото си.

Вярвам, че предприемачеството и бизнеса са силно оръжие, двигател на прогреса, но поне засега в България има много какво да учим за етика и за ясно позициониране на продукти и услуги, както и да разчитаме да сме достатъчно информирани и да не се поддаваме на емоционални машинации, каращи ни да купуваме нещо сега и на момента.  

П.С тази статия бе вдъхновена и от този видео клип: https://www.youtube.com/watch?v=YUvBwZ_Xfng

Share This