Беше една хубава съботна сутрин. Реших да изляза на разходка до парка Реигрови Сади. Това е едно малко паркче с чудесна гледка към центъра на Прага.

Прага е известна с многото си фермерски пазари, откъдето можеш да си вземеш пресни стоки произведени от малки производители. Това е за предпочитане, понеже си сигурен, че те ще избират най-добрите съставки, а не като големите супермаркети където качеството на продуктите е много съмнително.

Затова тази съботата реших да отида и да посетя фермерският пазар в Jiriho z Podebrad. Там докато оглеждах щанд след щанд се натъкнах на нещо интересно. На един от щандовете имаше сложена на една голяма маса българска лютеница. Най-вероятно заради яркият оранжево-червен цвят ми грабна вниманието. Обземе ме любопитство и реших да се приближа по-близо за да разбера повече за този щанд. Чак когато се приближих видях и българският флаг който беше закачен на витрината до масата с лютеница. За съжаление, чадърът беше хвърлил сянка върху му и затова не го бях забелязал в началото.

Интересна е и историята на продавачите, те са 3то поколение мандраджии и произвеждат много млечни продукти в тяхната мандра в Чехия.

Опитах тяхното кисело мляко и като човек, който обожава кисело мляко и има големи изисквания за качеството му, някак си в Чехия не успях да си харесам местна марка която да успее да се доближи до българското кисело мляко, но тяхното кисело мляко беше перфектно.

След като открих още едно кътче на българщината и българските хранителни продукти, ги запитах къде мога да ги намеря.

Оказа се, че имат магазин на Freyova 247/13, 190 00 Praha 9.

Техният магазин се казва Bulgarica и дори си имат сайт bulgarica.eu 

Така че ако ви си яде качествени млечни продукти, определено бих препоръчал тази мандра, оазис на българските млечни продукти в Прага.

Share This