Туристическият бранш е един от най-консервативните и от най-засегнатите тази година. В същото време е страшно доходоносен.

В тази статия ще засегна какви са предизвикателствата пред туризма и как може да се подобри за в бъдеще.

Защо туризмът е важен

В Обединеното кралство – 10 процента от вътрешният продукт се пада на туризмът.

Към 2025 се изчислява, че ще донесе на тази държава около 257 милиарда паунда и в бранша ще бъдат заети почти 4 милиона работни места.

Основната причина – много от техните клиенти, не пожелаха да пътуват до далечни дестинации или заради страха от заразяване, или заради това че тяхната собствена държава бе ограничила тези пътувания.

Тези данни показват, че туризмът се превръща в жизнено важна индустрия за всяка държава и за всеки значим град, като допринася със значими средства към бюджета на дадената администрация.

А как е в България?

Понеже ние сме свикнали, че при нас нещата са винаги на инак, нека видим как се развива туризмът в нашата страна.

За моя изненада има много достъпна информация за броят на туристите които идват в страната и тя е достъпна за всички.

След като прегледах сайтът на националната статистическа агенция, за съжаление там информацията е предоставена твърде раздробено.

Според статия на БНР, туризмът внася 13 процента от националният бюджет и в този отрасъл отговаря за заетост от близо 14 хиляди души: https://bnr.bg/post/101025362/13-ot-bvp-na-balgaria-se-generira-ot-turizma

Това е една прилична цифра за малка икономика като нашата.

Пречки пред туризмът

Няколко са преките с които туризмът в България трябва да се справи през следващите 5 години.

Промотиране е нови възможности

Да кажеш че България е позната като страна в чужбина и с добър имидж е силно пресилено. Много хора не знаят абсолютно нищо за нашата страна. Много често чужденците ме питат дали сме в Европейският съюз.

Покрай ковид и други епидемии, държавата трябва да използва таргетиран подход и да промотира много по-усилено държавата с нейното историческо и културно наследство.

Това обаче трябва да е и водеща роля на туристическата браншова организация. Много хора ще се откажат от далечни и екзотични пътувания тази и най-вероятно следващата година. Сега е моментът да се промотира държавата и възможностите.

Изграждане на стратегия и визия за Черноморието и зимните курорти

Ако питаш някой българин, какво смята за родното море и зимни курорти, няма да се изненадаш от негативните отговори и в много случаи те са прави.

Нашите летни курорти са много застроени, шумни и занемарени.

Огромен контраст прави нашата съседка Гърция където нивото на обслужване е в пъти по-добро.

Така че, ако искаме да развиваме този отрасъл освен реклама, трябва да има и регулации, както и някой който да ги контролира и спазва.

Министерството на туризмът ще играе ключова роля за това да се спазват законите и с бързи проверки да запечатват заведенията които не се придържат към тях.

Трябва да се приеме по-добра законова нормативна уредба и да се помогне на нашите известни курортни селища като Златни пясъци и Слънчев бряг да станат европейски курорти. Когато последно ги посетих, аз бях отвратен колко лоша е поддръжката им. В хотела беше чудесно, но след като излезех извън него, виждаш едни занемарени улици. Другият проблем е липсата на достатъчно забавление за млади хора които биха искали да си починат по-различен от традиционният начин в нощна дискотека.

Какво може да се направи за да се подобри туризмът

Както разбрахте от статията, туризмът е важен отрасъл. Влива много пари в хазната и предоставя много работни места. Туристичекият сектор може да се възползва от стратегии за разработването на техните оферти и продукти.

Държавата и туристическите браншови организации трябва да се активизират и да промотират страната ни, като безопасно място, богато на история и на природни ресурси. В тази кампания, трябва също така да се наблегне, че ние сме част от Европейският съюз като един гарант за сигурност. Друго нещо което е важно за много туристи е лесният достъп до една държава. Когато летя до България, мога да потвърдя за огромните опашки по летищата, чакащи бавната администрация да им провери документите. Това нещо трябва в най-скоро време да се промени, като се надявам влизането ни в Шенген да предостави много нови възможности за развитието на туризмът.

Нещо допълнително което може да се направи е да се създаде Български туристически стандарт за хотели, заведения и курортни селища, с който да се стимулира изрядните места да бъдат част от това промотиране. Някой критерии могат да бъдат: дали курорта, тротоарите и плажът са чисти и така нататък.

Надявам се тази статия да ви е харесала!

Бих се радвал да ми пишете с вашите коментари!

Share This