Няколко месеца след кризата с ковид-19, вече е време за една разходка към друга страна. За себе си мога да кажа, че пътуването е начин на живот. Тези няколко месеца в които не можех да пътувам ми се сториха като вечност. 

В Прага мерките не бяха толкова ограничаващи както в някой други градове в други страни, но в същото време страната бе изолирана и ние като местни жители не можехме да пътуваме до други страни. 

Реших да се възползвам максимално много от тази ситуация и през времето на социално отдалечение, се занимавах повече със спорт, но това е тема на друга статия. 

След 3 месеца изолация, имах чувството че много неща са се променили и дори пътуванията няма да бъдат същите както преди. 

Първа изненада

Опита ми да си закупя самолетен билет беше неуспешен. Полета беше канселиран на два пъти, без никакво обяснение.

Airplane take off and there is a big X sign.

Необяснимо за мен, но беше възможно да си закупиш билет, но не и да летиш до Будапеща. След като закупих билет, два дена по-късно бях информиран че полетът е отменен. Това ми се случи няколко пъти. И не само на мен. На няколко приятели им се случи същото. Явно летенето все още плаши хората и самолетът не е достатъчно пълен за да има смисъл да продължи полета.

Втора изненада

Ако не мога да взема самолет, следващият тип транспорт с който обичам да пътувам е влак. Предимствата на влака са: удобни седалки, вагон ресторант и възможност да се разходиш и да работиш дистанционно. Последното е много важно за мен, понеже професията ми позволява да работя отдалечено и така мога да оползотворя пропуснатото време през което пътувам. 

Второто нещо което осъзнах бе липсата на влак до Унгария. От Чехия можеш да си вземеш влак до Братислава, столицата на Словакия, но не и влак до Унгария. Бях толкова изненадан, че реших да проверя статуса на страната, опасявах се че е в червената зона на много заразени, както Италия и Франция. За моя изненада, това не беше така. 

Вече два варианта не сработиха. Аз все още имах желание да посетя градът и да се видя с приятели. 

Някой хора които имат кола, може би биха пробвали и този вариант, но понеже в Прага не ми трябва кола заради много удобният градски транспорт, варианта със закупуването на такава или наемането на кола, не беше опция.

Третата опция

След като две от опциите пропаднаха, реших да се пробвам с последната ми опция, номер три. 
Да пътувам с автобус. 

От новините, бях чул че автобусите със закон се задължават да пътуват само с 40 процента капацитет, което за мен означаваше, пътуване в полупразен и спокоен автобус.

С автобус на път

Полупразен автобус – добра оферта. За съжаление когато пристигнах на автогарата осъзнах моята грешка. Когато се качих в автобуса наистина беше празен. Билета ми сочеше номер 8 и бързо намерих това място. Всичко беше точно. Настаних се и си пуснах филм. Десет минути по-късно, едно момиче беше дошло пред мен и искаше да седне на свободната седалка. 

„Не можа ли да избере друго място в целият този свободен автобус“ – помислих си аз

Огледах се и осъзнах своята грешка. Автобуса беше пълен. Явно от ограниченията наложени от държавата за социална дистанция, правилото за международните пътнически превози, вече не е в сила. Нямам нищо против от малко компания, но автобуса пътуваше през нощните часове и по-това време предпочитам да спя и да се изолирам малко докато пътувам. 

Поуката

Това което искам да споделя в тази статия е, че дори и през юни 2020, има много ограничения в пътуванията между различни страни. 

Ако обичате да пътувате, и сте преценили риска от това в коя държава отивате е препоръчително да направите проучване за изискванията между различните държави и да не си правите точни планове. Закупуването на самолетен билет все още не е гаранция за пътуване. Самолетните компании имат правото да го канселират и е възможно вашата почивка да бъде провалена. Направете си и план Б в случай на подобно събитие. Най-добре е да се изчака още няколко месеца, докато авио компаниите нормализират техните полети. 

Едно е сигурно, пътуването през 2020 няма да бъде същото както преди! 

Share This